12.11.2020

Borgerlig enighet om vindkraftveto

(Montel) Regjeringspartiene Høyre, Venstre og KrF er blitt enig med sin tidligere koalisjonspartner Frp om at fremtidige vindkraftsøknader på land skal behandles etter plan- og bygningsloven.

Dermed får kommunene langt på vei veto mot vindkraftutbygging på land, noe også flere av opposisjonspartiene på venstresiden ønsker, ifølge en pressemelding fra Høyre.

Økt motstand mot vindkraft

Enigheten kommer etter et år med voksende motstand mot vindkraft på land i Norge, der man til tider har sett et tilspisset konfliktnivå blant annet på Frøya og Haramsøy.

Regjeringspartiene og Frp er enige om at kommunene selv skal få bestemme om de vil stille arealer til disposisjon for vindkraft eller ikke. Tidsrammen skal også strammes inn, slik at det ikke gå mer enn fem år fra en søknad er godkjent til vindparken er i drift

For det tredje skal endringsmulighetene underveis skjerpes inn, slik at det blir vanskeligere å endre antall eller størrelse på vindmøllene i etterkant av godkjenningen.

For det fjerde skal kommunene få mer ut av vindkraften. De fire partiene er enige om å «sikre lokal kompensasjon» i et forslag i revidert budsjett 2021.


Skrevet av Olav Vilnes - Montel News.

Oppjusterte prisprognoser for Sør-Norge

Ny uro i gassmarkedet og vannmagasin på historisk lave nivåer har medført økte strømpriser i den sørlige delen av Norge, og gitt høyere prisprognoser ut 2022.

Les mer

Gjennomfakturering av nettleie

Som mange vet, vil både kraft og nettleie komme på én og samme faktura (gjennomfakturering). Dette er det da kraftleverandøren som skal håndtere.

De ulike systemleverandørene i bransjen har utviklet egen funksjonalitet for dette. Denne rulles nå ut til alle kraftleverandørene.

Les mer

Kraftpriser i Sør-Norge på historisk høyt nivå

I mars hadde den sørlige delen av Norge en snittpris på 233,8 øre/kWh inkludert mva. og går inn i historien som den høyeste månedsprisen noensinne. Først i juni forventes spotprisen å flate noe ut.

Les mer

NVE lanserer oversikt over fysisk levert strøm i Norge

NVE lanserer ny informasjon om den fysisk leverte strømmen i Norge – basert på norsk kraftproduksjon og import og eksport av strøm fra og til nabolandene våre.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]