12.11.2020

Borgerlig enighet om vindkraftveto

(Montel) Regjeringspartiene Høyre, Venstre og KrF er blitt enig med sin tidligere koalisjonspartner Frp om at fremtidige vindkraftsøknader på land skal behandles etter plan- og bygningsloven.

Dermed får kommunene langt på vei veto mot vindkraftutbygging på land, noe også flere av opposisjonspartiene på venstresiden ønsker, ifølge en pressemelding fra Høyre.

Økt motstand mot vindkraft

Enigheten kommer etter et år med voksende motstand mot vindkraft på land i Norge, der man til tider har sett et tilspisset konfliktnivå blant annet på Frøya og Haramsøy.

Regjeringspartiene og Frp er enige om at kommunene selv skal få bestemme om de vil stille arealer til disposisjon for vindkraft eller ikke. Tidsrammen skal også strammes inn, slik at det ikke gå mer enn fem år fra en søknad er godkjent til vindparken er i drift

For det tredje skal endringsmulighetene underveis skjerpes inn, slik at det blir vanskeligere å endre antall eller størrelse på vindmøllene i etterkant av godkjenningen.

For det fjerde skal kommunene få mer ut av vindkraften. De fire partiene er enige om å «sikre lokal kompensasjon» i et forslag i revidert budsjett 2021.


Skrevet av Olav Vilnes - Montel News.

Et kraftmarked i endring

Les mer

Variasjoner vil alltid forekomme i et væravhengig kraftsystem

Strømprisene kan variere mye utifra hvor i landet man bor. Den siste tiden har timeprisen tidvis vært dobbelt så høy enkelte steder i forhold til andre deler av Norge.

Les mer

Markedskommentar uke 8 2021

Gjennomsnittlig spotpris for Østlandet (NO1) ble i forrige uke 48,3 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 36 øre/kWh. Høye temperaturer, vind over normalen og økende tilsig har gitt betydelig lavere spotpriser og reduserte vannverdier.

Les mer

Markedskommentar uke 7 2021

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 69,8 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 49 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 43 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]