12.11.2020

Borgerlig enighet om vindkraftveto

(Montel) Regjeringspartiene Høyre, Venstre og KrF er blitt enig med sin tidligere koalisjonspartner Frp om at fremtidige vindkraftsøknader på land skal behandles etter plan- og bygningsloven.

Dermed får kommunene langt på vei veto mot vindkraftutbygging på land, noe også flere av opposisjonspartiene på venstresiden ønsker, ifølge en pressemelding fra Høyre.

Økt motstand mot vindkraft

Enigheten kommer etter et år med voksende motstand mot vindkraft på land i Norge, der man til tider har sett et tilspisset konfliktnivå blant annet på Frøya og Haramsøy.

Regjeringspartiene og Frp er enige om at kommunene selv skal få bestemme om de vil stille arealer til disposisjon for vindkraft eller ikke. Tidsrammen skal også strammes inn, slik at det ikke gå mer enn fem år fra en søknad er godkjent til vindparken er i drift

For det tredje skal endringsmulighetene underveis skjerpes inn, slik at det blir vanskeligere å endre antall eller størrelse på vindmøllene i etterkant av godkjenningen.

For det fjerde skal kommunene få mer ut av vindkraften. De fire partiene er enige om å «sikre lokal kompensasjon» i et forslag i revidert budsjett 2021.


Skrevet av Olav Vilnes - Montel News.

De uvanlig høye strømprisene fortsetter

Mandag 29. november satte strømprisen nok en prisrekord. Denne dagen var snittprisen på en kilowattime i Sør-Norge 3,18 kroner, med en pristopp på hele 5,23 kroner mellom klokka 17-18.

Les mer

Aktuelle spørsmål og svar om ny nettleie

Hensikten med den nye modellen er å utnytte strømnettet smartere, slik at man ikke er nødt til å bruke store summer på å bygge ut nettet unødvendig mye – som ville gitt deg som forbruker høyere nettleie på sikt.

Les mer

Hvem tjener på høye strømpriser?

Det er lett å tro at det er strømleverandørene som tjener på økte strømpriser, men sånn er det ikke. Hvem er det egentlig som tjener på dette?

Les mer

Kraftkrise i Europa påvirker norske strømpriser

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]