02.02.2021

Fra rekordlave til rekordhøye strømpriser

Svaret på dette er kort og enkelt: Det ble vinter! Det ble kaldt - og det ser ut til å bli kaldt fremover.

Lave temperaturer = høyere forbruk

Med temperaturer godt på minussiden over store deler av Norden påvirkes de nordiske kraftprisene kraftig. Oppvarming er en betydelig kilde til kraftforbruk og med en kald januar har forbruket vært langt høyere enn normalt som har gitt oss høye kraftpriser.

I januar kom det cirka 50 prosent mindre tilsigsnedbør enn normalt. Norske vannmagasin har fortsatt en høy fyllingsgrad på 71,6 prosent og kraftproduksjonen fortsetter uke for uke som gjør at magasinfyllingen nærmer seg et mer vanlig nivå i historisk perspektiv.

Prisoppgang i markedet

I januar har vi også opplevd svært høye strømpriser grunnet høyt forbruk, lave temperaturer og mindre vind enn normalt. Når også vindkraftproduksjonen uteblir nærmer de norske prisene seg kraftprisene vi ser i Nord-Europa, som er preget av gasskraftproduksjon.

Fjoråret var preget av mildt vått og vindfullt vær, og vannkraftprodusentene måtte produsere mer kraft enn hva som ble etterspurt for å benytte ressursoverskuddet. Nå ser vi nå et høyt forbruk og ingen overproduksjon fra hverken vann eller vindkraft. Når værmeldingene i tillegg melder om kulde ut februar da er resultatet prisoppgang i kraftmarkedet.

Utsiktene fremover

Utsiktene fremover indikerer at vi er på det høyeste nivået nå, men helt sikre kan vi ikke være. Prisforventningene fremover tilsier at februar blir litt billigere enn januar, og at mars blir billigere enn februar. Videre så går prisforventningene gradvis nedover mot sommeren, og som vanlig er det sommermånedene som også i år er lavest priset.

Bekymret for høy spotpris? GE Trygg har pristak som sikrer forutsigbarhet og gir deg jevn pris hele døgnet.


Skrevet av Karl Einar Svor - produktansvarlig kraft i Gudbrandsdal Energi.

De uvanlig høye strømprisene fortsetter

Mandag 29. november satte strømprisen nok en prisrekord. Denne dagen var snittprisen på en kilowattime i Sør-Norge 3,18 kroner, med en pristopp på hele 5,23 kroner mellom klokka 17-18.

Les mer

Aktuelle spørsmål og svar om ny nettleie

Hensikten med den nye modellen er å utnytte strømnettet smartere, slik at man ikke er nødt til å bruke store summer på å bygge ut nettet unødvendig mye – som ville gitt deg som forbruker høyere nettleie på sikt.

Les mer

Hvem tjener på høye strømpriser?

Det er lett å tro at det er strømleverandørene som tjener på økte strømpriser, men sånn er det ikke. Hvem er det egentlig som tjener på dette?

Les mer

Kraftkrise i Europa påvirker norske strømpriser

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]