07.09.2020

Markedskommentar uke 36 2020

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 7,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli på cirka 17 øre/kWh. Spotprisen for Østlandsområdet har dermed steget markant den siste uken. Prisutsiktene for kommende uke ser ut til å bli rundt 16 øre/kWh.  

Sist uke har vi sett en kaldere værtype og tørrere vær enn normalt. En naturlig følge av dette er økt forbruk, økt produksjon og prisoppgang. NVE melder om en magasinfyllingsgrad på 91,2% som er 10 prosentpoeng høyere enn gjennomsnittet for denne uken.  Høyere forbruk og en redusert hydrologisk balanse øker prisene og vi ser utslag i spotprisen på kraft samt i terminmarkedet. Norge har fortsatt lave priser sammenlignet med våre europeiske naboland takket være enkel tilgang på vannkraft. I tilfelle en nedbørsrik høst vil vi kunne se et nytt kjørepress fra vannkraftprodusentene, som kan presse prisene ned igjen. Dreier vi blikket mot de langsiktige værprognosene så antyder de et lavtrykkspreget vær med tilhørende sannsynlighet for nedbør. Siste værvarsel indikerer over normalt med nedbør og vind de neste to ukene.

I terminmarkedet for kraft har kontraktene steget i pris siste uken. Markedet priser i dag oktober og Q4 til hhv. 24,2 øre/kWh og 27,5 øre/kWh. Årskontrakten for 2021 handles i dag for 27 øre/kWh

Snittemperaturen i Oslo har denne uken ligget på 12,8 grader, som er 2 grader kaldere enn forrige ukes 14,9 grader i gjennomsnittstemperatur. Vi venter nå en gradvis kaldere luftmasse som vil prege Skandinavia med temperaturer rundt 12 grader de kommende 2 uker.  

CO2-kvoteprisen har flere ganger de siste ukene testet motstandsnivået på 30 euro/tonn og er sist omsatt på 28,6 euro/tonn. 

Av installert kjernekraft er i dag rundt 58 prosent i drift tilsvarende ca. 6 100 MW.  Ringhals 4 (1103 MW) er tilbake i full drift etter service og vil nå full operativ drift førstkommende søndag.

Den norske kronen har gjennom sommeren styrket seg siden bunnotering mot euro på 13,5. Kursen på euro er i skrivende stund på rundt 10,56. Handel av strøm foregår i euro og en styrket norsk krone vil gjøre strømmen billigere for forbrukerne.  

Priser oppgitt uten mva. og elsertifikater. Priser oppgitt uten påslag fra kraftleverandør.


Skrevet av Karl Einar Svor
Handel i Innlandskraft (Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Marked)

Markedskommentar uke 3 2021

Gjennomsnittlig spotpris for Østlandet (NO1) ble i forrige uke 55,9 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 41 øre/kWh. Ekstremværet «Frank» har gitt mye vind og høyere temperaturer som har gitt mindre forbruk og økt produksjonskonkurranse blant kraftprodusentene. I neste uke er spotprisen ventet rundt 52 øre/kWh da det igjen blir lavere temperaturer og mindre vind.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2020

Resultatene av Norsk Kundebarometer 2020 ble presentert kl. 10 torsdag 14. mai. For 10. året på rad er det kundene til Gudbrandsdal Energi som viser seg å være de mest fornøyde strømkundene, med en score på hele 77 poeng. 9 av landets strømleverandører var med i undersøkelsen.

Les mer

Gjennomfakturering av nettleie

Som mange vet, vil både kraft og nettleie komme på én og samme faktura (gjennomfakturering). Dette er det da kraftleverandøren som skal håndtere.

De ulike systemleverandørene i bransjen har utviklet egen funksjonalitet for dette. Denne rulles nå ut til alle kraftleverandørene.

Les mer

Markedskommentar uke 2 2021

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 54,9 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 57 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 52 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?