09.10.2020

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Magasinfylling

Fyllingsgraden i norske vannmagasin økte med 0,7 prosentpoeng i løpet av forrige uke og viser per 4. oktober en fyllingsgrad på 94,3 prosent. Det er 11,5 prosentpoeng over gjennomsnittet for denne uken historisk sett. Dette er faktisk de høyeste fyllingsnivåene målt for norske magasiner (denne uken) basert på NVEs statistikk for de siste tjue årene. 

Prisene frem i tid

Fremtidsprisene for kraft har økt med rundt 2-3 øre denne uken. Forventet pris for første kvartal 2021 har gått fra 31 til 33 øre/kWh i løpet av uken. Den norske kronen handles cirka uforandret mot euro, rundt 10,9 NOK per euro.

Produsentene i Sør-Norge har den siste uken økt verdien på vannet (vannverdi) med rundt 6-7 øre. Mindre våte og kaldere prognoser har gjort det mulig å økte fremtidsprisene, dette har gitt enda større spareinsentiv. Magasinene er svært fulle så en ny våt og mild periode kan gi lave priser. 

Prosessen knyttet til nytt utslippsmål for 2030 i EU har nå kommet til avstemming i EU-parlamentet. Gjeldene utslippsmål for reduksjon av CO2 sammenlignet med 1990-nivået er 40 %, men EU-parlamentet stemte for å øke dette nivået til 60 %, noe som var 5 % høyere enn forventet. Dersom utslippsmålet endres kommer dette til å redusere overskuddet av CO2-kvoter i EU og dette kommer også til å påvirke balansen i det europeiske kvotemarkedet (EU ETS), hvilket potensielt kan gi økte priser på utslippskvoter. Nå går dette spørsmålet videre til de 27 medlemslandene for videre forhandlinger. Regjeringssjefene skal møtes for å diskutere spørsmålet senere i oktober og senest i desember forventes den endelige beslutningen å treffes, det kan selvfølgelig bli forsinkelser og flere Østeuropeiske land har uttrykket at de er negative til endringen. På kort sikt styres CO2-markedet av det store volumet i de ukentlige auksjonene av CO2-kvoter, Brexit-forhandlinger og COVID-19 som har negative effekter på etterspørselen av utslippskvoter.


Skrevet av Carl Johan Bergenstjerna
Handel Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Marked

De uvanlig høye strømprisene fortsetter

Mandag 29. november satte strømprisen nok en prisrekord. Denne dagen var snittprisen på en kilowattime i Sør-Norge 3,18 kroner, med en pristopp på hele 5,23 kroner mellom klokka 17-18.

Les mer

Aktuelle spørsmål og svar om ny nettleie

Hensikten med den nye modellen er å utnytte strømnettet smartere, slik at man ikke er nødt til å bruke store summer på å bygge ut nettet unødvendig mye – som ville gitt deg som forbruker høyere nettleie på sikt.

Les mer

Hvem tjener på høye strømpriser?

Det er lett å tro at det er strømleverandørene som tjener på økte strømpriser, men sånn er det ikke. Hvem er det egentlig som tjener på dette?

Les mer

Kraftkrise i Europa påvirker norske strømpriser

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]