11.11.2019

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind. 

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 39,5 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli over 45 øre/kWh. Det er en god del høyere enn det markedet priset inneværende uke sist fredag.

Markedet har en forventet pris for kommende uke på 42-43 øre/kWh, litt ned fra inneværende uke på grunn av mildere vær.

Den hydrologiske balansen (også kalt energibalansen) som er summen av vann i magasinene, snø og grunnvann vil være rundt 7 TWh under normalen i Norge og Sverige. Det er en svekkelse på 3 TWh i løpet av denne uken. Kombinasjonen av lite nedbør og kaldt vær har tært ekstra mye på vannmagasinene denne uken. 

Fyllingsgraden i norske vannmagasin er per uke 44 på 80 prosent, ned 1,3 prosentpoeng fra uke 43.Normal fyllingsgrad samlet for hele Norge er 84,6 prosent, så det er fortsatt under normal fyllingsgrad i norske vannmagasin. Det er likevel stor variasjon innad i landet hvor Østlandet (NO1) har en fyllingsgrad på 88,5 prosent, mens Nord-Norge (NO4) har en fyllingsgrad på 66,9 prosent. Selv om fyllingsgraden er veldig lav i Nord-Norge historisk sett, er det nok en planlagt strategi fra produsentenes side. Årsaken er den store utbyggingen av vindkraftparker i Nord-Sverige i tiden som kommer. Det vil sette press på spotprisene på dager der det blåser mye, og med relativ lav fyllingsgrad kan vannkraftprodusentene bremse på vannet når det blåser mye og prisene er ditto lave. 

På mandag fortsatte prisoppgangen i fremtidsmarkedet da værmeldingene fortsatt viste kaldt og tørt vær. De siste prognosene er blitt litt mildere og våtere og dermed fremtidsprisene har falt noe tilbake, men er fremdeles mye høyere enn i forrige uke.

Kontrakten for desember omsettes for 42 øre/kWh, opp ett øre siden forrige fredag. Kontrakten for første kvartal i 2020 omsettes for 44,5 øre/kWh og årskontrakten for 2020 for 38 øre/kWh.

I dag kom nyheten om at det finske kjernekraftverket Olkiluoto 3 er ytterligere forsinket med tre måneder til september 2020. Dette vil gjøre Q3-20 og årskontrakten for året 2020 dyrere alt annet likt. Det er ikke noen spesiell reaksjon i markedet på nyheten, mulig det var forventet. Den skulle tross alt stå ferdig i 2009 etter opprinnelig plan. 

De andre kjernekraftverkene i Nordpool-området ligger for tiden inne med 91 prosent av full produksjon. Forsmark 3 kjører på redusert effekt, men etter planen skal den kjøre på fullt fra 13. november. Ringhals 2 som skal stenges ned ved nyttår og produserer 484 MW i dag. Produksjonen vil gradvis reduseres frem mot nedstengningen.


Skrevet av Nils Petter Benjaminsen
Handel i Innlandskraft (Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Marked)

Oppjusterte prisprognoser for Sør-Norge

Ny uro i gassmarkedet og vannmagasin på historisk lave nivåer har medført økte strømpriser i den sørlige delen av Norge, og gitt høyere prisprognoser ut 2022.

Les mer

Gjennomfakturering av nettleie

Som mange vet, vil både kraft og nettleie komme på én og samme faktura (gjennomfakturering). Dette er det da kraftleverandøren som skal håndtere.

De ulike systemleverandørene i bransjen har utviklet egen funksjonalitet for dette. Denne rulles nå ut til alle kraftleverandørene.

Les mer

Kraftpriser i Sør-Norge på historisk høyt nivå

I mars hadde den sørlige delen av Norge en snittpris på 233,8 øre/kWh inkludert mva. og går inn i historien som den høyeste månedsprisen noensinne. Først i juni forventes spotprisen å flate noe ut.

Les mer

NVE lanserer oversikt over fysisk levert strøm i Norge

NVE lanserer ny informasjon om den fysisk leverte strømmen i Norge – basert på norsk kraftproduksjon og import og eksport av strøm fra og til nabolandene våre.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]