04.12.2020

Markedskommentar uke 49 2020

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 6,4 øre/kWh. November er tilbakelagt og månedsprisen for siste måned ble på rekordlave 4,99 øre/kWh for NO1 (Østlandet) noe som er laveste novemberpris noensinne.  Denne uken ser prisen ut til å bli på cirka 17,5 øre/kWh. Spotprisen har dermed løftet seg 11 øre siste 2 ukene. Det er kombinasjonen av værskiftet vi har sett siste uken med kaldere vær, oppjusterte vannverdier samt høyere forbruk som har løftet spotprisen denne uken.  

En mild desember?

Værtypen kommende uke indikerer at værtypen vi har sett siste uken vil fortsette også inn i desember. Hovedprognosen har endret seg fra mild og våt til tørr og mild desember. Det betyr tørrere enn normalt, men fortsatt temperaturer som er høyere enn normalt. Vinterkulden ser derfor ut til å la vente på seg. Kraftprisene har steget gradvis fra rundt 1 øre/kWh i midten av november til rett over 20 øre/kWh i morgen (lørdag). Forventet kraftpris for de kommende 2 ukene er i overkant av 20/øre/kWh. 

Ressursbalansen i norske vannmagasin er fortsatt veldig god. NVE melder om en magasinfyllingsgrad på 94,6% for uke 48 noe som er 16,2 prosentpoeng høyere enn siste 20 års snitt for denne uken.   

Lave strømpriser

Strømprisene har vært lave så langt i år sammenlignet med i fjor. Et vilkårlig vannkraftverk har hittil i år produsert kraft som har 80% lavere verdi enn i fjor. Om man ser på mengden kraft det samme kraftverket har produsert så er den lik med fjoråret. Prisutviklingen resten av året og inn i det nye året avhenger av hvordan temperatur og nedbør vil utvikle seg samt hvordan magasinfyllingen vil være når vi går ut av 2020 og inn i 2021. 

Av installert kjernekraftkapasitet er i dag rundt 77 prosent i drift tilsvarende rundt 8 200 MW. Ringhals 4 er nede grunnet vedlikehold, men ventet tilbake på lørdag. Forsmark 1 kjører på halv produksjon, men er ventet tilbake i full drift 6. januar. Forsmark 2 er også ute til vedlikehold, men er ventet tilbake i full drift 17. desember. 

Den norske kronen handles i dag på 10,66 mot euro. Handel av strøm foregår i euro og en styrket norsk krone vil gjøre strømmen billigere for norske forbrukere.   

Priser oppgitt uten mva. og påslag fra kraftleverandør slik de framkommer på Nordpool.  

 


Skrevet av Karl Einar Svor
Handel Gudbrandsdal Energi

Et kraftmarked i endring

Les mer

Variasjoner vil alltid forekomme i et væravhengig kraftsystem

Strømprisene kan variere mye utifra hvor i landet man bor. Den siste tiden har timeprisen tidvis vært dobbelt så høy enkelte steder i forhold til andre deler av Norge.

Les mer

Markedskommentar uke 8 2021

Gjennomsnittlig spotpris for Østlandet (NO1) ble i forrige uke 48,3 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 36 øre/kWh. Høye temperaturer, vind over normalen og økende tilsig har gitt betydelig lavere spotpriser og reduserte vannverdier.

Les mer

Markedskommentar uke 7 2021

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 69,8 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 49 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 43 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]