02.03.2020

Markedskommentar uke 9 2020

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 9,8 øre/kWh. Denne uken har det vært kjøligere vær med høyere forbruk, men spotprisene holder seg fortsatt veldig lave. Denne uken vil ende på rundt 10,5 øre/kWh som henger sammen med fortsatt stort kjørepress blant vannkraftprodusentene. Neste uke prises mellom 13 og 14 øre/kWh. 

Været er blitt mer normalisert i den siste tiden, men det er fortsatt mildere enn normalt for årstiden. De neste 15 dagene ligger temperaturen en til to grader over normalen for årstiden og nedbøren er nå falt tilbake til normale verdier.

Fyllingsgraden i norske vannmagasin er per uke 8 på 55,7% som tilsvarer 7,3 prosentpoeng over medianen.Fyllingsgraden på samme tid i fjor var på 44 %. Fyllingsgraden i vannmagasinene for prisområdet NO1 (Østlandet) er per uke 8 på 48,3 %, det er ny rekord for denne uken ifølge NVEs statistikk.

Den hydrologiske balansen (også kalt energibalansen) som er summen av vann i magasinene, snø og grunnvann tilsvarer i dag en positiv ressursbalanse på rundt 26 TWh. Det er en svekkelse i balansen fra forrige uke som skyldes en reduksjon i prognosert nedbør i tiden som kommer.

Overføringskapasiteten mellom Norge og Nederland har vært redusert i lang tid nå, men fra i morgen 29. februar vil det være full kapasitet mot Nederland med 723 MW. Norges forbindelse til Sverige er fortsatt redusert grunnet en skade på 3 av overføringskablene under Oslofjorden. Den ene er forventet tilbake i drift på torsdag i neste uke. De to siste kablene er foreløpig ventet tilbake den 15. mars, men de blir mest trolig ute lengre enn det. Dette har medført til økt prisforskjell mellom Norge og Sverige.

Kjernekraftproduksjonen er nå tilbake i nesten full drift med 97 % av full kapasitet. 

Fremtidsmarkedet for kraft i Norden for de nærmeste månedene har løftet seg i slutten av forrige uke og i starten av denne uken. Prisene har falt litt tilbake igjen de tre siste dagene, men er fortsatt høyere enn forrige fredag. Det samme kan sies om de lengre kontraktene. Vi har sett en ytterligere reduksjon av prisene denne uken. Kontrakten for Q3 handles nå til 13,7 øre/kWh som er 2 øre opp fra forrige uke. Kontrakten for Q4 handles til 25,4 øre/kWh som er 1 øre høyere enn for en uke siden. År 2021 har økt med nesten 1 øre til 27,3 øre/kWh. Her skyldes mesteparten av økningen en svakere norsk krone som i dag omsettes for 10,4 mot 10,05 kroner per euro for en uke siden.


Skrevet av Nils Petter Benjaminsen
Handel i Innlandskraft (Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Marked)

Markedskommentar uke 39 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 10,4 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 6 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 6-7 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

GE kjøper lokalproduserte fornybargarantier

Gudbrandsdal Energi har kjøpt lokalproduserte fornybargarantier fra kraftprodusenten Gudbrandsdal Energi Produksjon. Kjøpesummen vil gå til vedlikehold og oppgraderinger av selskapets tre vannkraftverk i Gudbrandsdalen.

Les mer

Markedskommentar uke 38 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 12,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 10,5 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland.

Les mer

Markedskommentar uke 37 2020

Etter noen dager med kraftig prisøkning har nå spotprisen for Østlandet i prisområde NO1 stabilisert seg rundt 12 øre/kWh. Forrige uke ble levert på 16,6 øre/kWh som er over dobbelt så høyt som uken før.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?